donderdag 11 augustus 2011

De Nederlandse berg is in aanbouw

De Nederlandse berg - Bron:De Pers
Ok, de titel van deze blog is misschien iets te voorbarig, maar hij is wel serieuzer dan u denkt. Wat ooit begon als een grap van een user op het jongerenforum FOK!forum is inmiddels uitgegroeid tot een serieus project. Zeker nadat columnist Thijs Zonneveld enkele dagen geleden het plan in herlanceerde lijkt de bergbeweging bijna niet meer te stoppen. Het doel is een Nederlandse berg te bouwen in de Flevopolder van maar liefst 200 meter hoogte! Uiteraard klinkt dit bijna te ambitieus om waar te zijn, maar toch zijn de eerste ingenieurs aan het rekenen geslagen en inmiddels wordt er zelfs gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek. Ook dagblad de Pers en Nu.nl publiceerden afgelopen week over dit initiatief. Kortom, heerlijk dat er nog mensen zijn die groots durven te dromen!


Schaatsbaan op hoogte
Denk eens aan de sportieve mogelijkheden van zo’n berg. Eindelijk kunnen we in Nederland een baan op hoogte bouwen. Dan kunnen de concurrentie aan met de banen in Calcary als Salt Lake City die nu onderling de wereldrecords verdelen. Nederlandse schaatsers hoeven dan niet helemaal naar Noord-Amerika om te trainen op het aansnijden van bochten op hoge snelheid. Voortaan gewoon even naar Flevoland en hup met de kabelbaan naar boven.

Col du Zoetemelk

De Nederlandse wielerliefhebbers zullen eveneens hun lippen aflikken bij dit geweldige plan. Alpe d’Huez hoeven we niet meer te adopteren en koloniseren tijdens de Tour de France. Tijdens de koninginnerit van de Enecotour staan we gewoon met z’n allen te juichen op onze eigen beklimming, de Col du Zoetemelk vlak na de Jan Janssen bocht (bocht 19). Als dat geen inspiratie is voor jonge Nederlandse wielertalenten dan weet ik het ook niet meer. Vele talenten zullen op deze bergen hun verborgen talent ontdekken als klimmer. Talenten die eerst nooit doorgebroken zouden zijn op de vlakke Hollandse wegen in wedstrijden die gedomineerd worden door stoempers en beukers zullen nu vleugels krijgen.

Wintersport

Ook andere bergsporten worden mogelijk door dit initiatief. Denk aan paragliden, bobsleeën, skischansspringen en skiën. We hoeven niet meer af te reizen naar de traditionele wintersportgebieden, maar we blijven lekker in eigen land. Lekker op het terras van Ronald Naar berghut bij de Bart Vos (eerste Nederlander die de Mount Everest beklom) piek


Gewoon doen!

Ik kan bijna niet wachten tot de eerste zandwagens hun lading beginnen te storten. Waarschijnlijk moeten we nog wel even geduld hebben. Zo’n berg wordt niet in 1 jaar gebouwd.
Die berg die komt er! In Florida zijn ze al bijna zo ver
Als we uitgaan van een berg van 2000m hoogte die ruwweg een piramidevorm heeft met een basis van drie bij drie km, dan heb je 6 kubieke km aarde en rots nodig.
6 kubieke kilometer aarde weegt minstens (hangt af van de soort aarde uiteraard) 7800000000000 kilo (7800 miljard kilo). Wil je dat laten vervoeren door trucks die 23 kubieke meter kunnen vervoeren en die vrachtwagens kunnen per dag 4 ritjes maken (de grond moet toch ergens vandaan komen) en stel dat je 10.000 vrachtwagens gebruikt dan ben je zo'n 25 jaar bezig (250 werkdagen per jaar).
Goed dan, het kost een tijdje maar onthoud 1 ding; De Alpen zijn ook niet in 1 jaar gebouwd en wat is nu 25 jaar op de geologische tijdschaal? Helemaal niets, dus laat het bouwen beginnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten