donderdag 28 april 2011

Percentage Nederlanders met een tatoeage stijgt

Percentage Nederlanders met een tatoeage stijgt

Van de Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar heeft 24% minstens één tatoeage. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 jaar is zelfs 31 % getatoeëerd. Dit blijkt uit recent onderzoek naar het gebruik van tatoeages.
De studie toont verder aan dat ook piercings erg populair zijn. Ongeveer één op de zeven zegt dat ze doorstoken zijn op een andere plaats dan hun oorlel en een op de drie van 18 tot 29 jarigen hebben een piercing, aldus het rapport
Co-auteur van de studie dr. Frank Landman, dermatoloog, zegt dat gezien het grote aantal jonge volwassenen dat body art waardeert en accepteert dat het percentage van mensen met tatoeages en piercings zal blijven groeien.
"Ze hebben nog geen tijd gehad om een tatoeage of piercing te nemen. Ze zijn nog maar net begonnen er in te komen en het aantal is erg groot", zegt hij.

Percentage Nederlanders met een tatoeage

Opmerkelijk is ook het grote verschil tussen hoger en lager opgeleiden die een tatoeage heeft. Waar van de lageropgeleiden 29% een tatoeage met zich meedraagt, is dat onder hogeropgeleiden (HBO en hoger) slechts 18%. Onder universitair geschoolden daalt dit percentage zelfs naar 13%. Veel hogeropgeleiden geven aan dat zijn geen tatoeage nemen omdat zij dit ordinair vinden en niet passend vinden bij hun sociale status.
Wel is er ook onder hogeropgeleiden een lichte kentering te zien in de acceptatie van tatoeages. In een vergelijkbare studie 10 jaar terug had slechts 14% een tatoeage tegen 18% tegenwoordig.
De studie is gepland te verschijnen op de website van het tijdschrift van de Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie
1 opmerking: